2013. július 15., hétfő

Lételemünk a víz



A víz a létezés egyik nélkülözhetetlen feltétele. Tömegesen használjuk főzésre, takarításra, mosogatásra, mosásra, valamint szórakozási szükségleteink kielégítésére. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire megbecsülendő és milyen fontos ez az alapelem.

Nem csak a bolygónk 71%-át fedik le a tavak, tengerek, folyók és óceánok, de a szervezetünk két harmada is ebből az anyagból épül fel; éppen ezért elengedhetetlen a vízfogyasztás számunkra.  Manapság azonban aki megtehetné, nem fogyaszt vizet, mert a mesterségesen előállított és gyümölcsöt alig tartalmazó, egészségtelen üdítőitalokat részesíti előnyben. 

Azonban azt sokan nem tudják, hogy ezek az italok vízelvonó anyagokat tartalmaznak – és egy pohár kóla gyakran kétpohárnyi vizet von el a szervezetünkből.  Aki pedig jóízűen inná napi rendszerességgel; annak nincs rá lehetősége, mert van, akinek nem adatik meg a tiszta és egészséges ivóvíz.(ez körülbelül 1,2 milliárd embert érint.) 
Hasznos tudnivalók a vízről

  • Az emberek 37 százalékánál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene inniuk – sokan ezért híznak el.
  • A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány. Általában 8 pohár víz minden nap elengedhetetlen.
  • Már 2 százalék folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, és nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél.
  • A szervezetnek akkor is szüksége van vízre, ha nem vagyunk szomjasak, ugyanis 10%-os vízhiány esetén a vesék működése leáll.
  • A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában, jég, víz és gőz formájában is megtalálható a természetben.

A következőkben pedig olyan tényeket szeretnénk bemutatni nektek, amelyek tán segítenek néhány embert rádöbbenteni arra, hogy mennyire értékes is az, hogy mi nekünk megadatott az ’egészséges’ víz. Vigyáznunk kellene rá, nem elpazarolni és szennyezni, különböző méreganyagokkal, mert ha nem mi, akkor lehet, hogy az utódaink fogják ennek a kárát látni.

A víz maga az élet

  • A Föld felületének 71 százalékát víz borítja, melynek mindössze 2,5 százaléka édesvíz. A 2,5 százalék édesvíznek pedig szinte az egésze a felszín alatt található. Mivel ez biztosítja a Föld népességének ivóvízkészletét, a felszín alatti vizeink védelme nagyon fontos.
  • Egy darab, szilárd talajon eldobott cigarettacsikk körülbelül egy köbméternyi talajvizet szennyez össze. Ha ugyanazt a cigarettacsikket közvetlenül vízbe dobják, a tönkretett víz mennyisége nagyjából ötszörösére növekszik.
  • A magyar háztartások átlagos vízfelhasználása 110 liter/liter/ fő naponta, Afrikában kevesebb, mint 20 liter.
  • Mintegy 4 millió ember hal meg évente víz terjesztette betegségben. Az áldozatok 43%-a hasmenés következtében veszti életét. Ezen halálesetek 98%-a a fejlődő világ országaiban történik.A nem megfelelő minőségű, szennyezett víz a legnagyobb gyilkos az 5 év alatt gyerekek között.
  • A Közép-Afrikai nők átlagosan 16 órát töltenek el egy héten víz gyűjtésére és naponta mintegy 2.3 kilométert kell gyalogolniuk érte.  Ezzel szemben nekünk mennyi ideig tart, míg engedünk egy pohár vizet a csapból, esetleg a kútról?
  • Egy átlagos USA polgár, mintegy 500 liter vizet használ el egy nap, míg az ajánlott napi vízhasználat egy napra egy főnek: 50 liter. 
  • 500g kávé előállításához közel 11.000 liter víz szükséges. Mennyi kávét is iszunk naponta? 
  • 300 liter víz szükséges egy átlagos napilap előállításához, mint pl. Népszabadság. 
  • A mezőgazdaság a világ víz használatának 70%-át teszi ki, míg a gyárak 22%-ot.
  •  1 kg rizs előállításához 5000 liter víz szükséges.
  • Több mint 2.6 milliárd ember szenved hiányt megfelelő higiéniás körülményekből.
  • Egy USA-béli háztartás átlag vízfelhasználása 8-szor több mint egy átlagos indiai háztartásé.
  •  Egy szimpla kézmosás 35%-al csökkenti a hasmenéses fertőzések veszélyét.

Az egyik legalapvetőbb dolog tehát a vízzel való takarékoskodás. A legjobb ötlet az, ha két részes mosogatóval rendelkezünk, s így az egyikben elmoshatjuk a piszkos edényeket, míg a másikban leöblíthetjük őket. Ennek a gazdaságos módszernek köszönhetően sokat spórolhatunk a vízszámlán. Használj fogmosáskor poharat a folyó vízcsap helyett, s erre szoktasd rá családod is. Egy lavór a csapba, s máris megoldott a wc öblítése is. Nagyanyáink is így spórolnak, nézd csak meg.

A második dolog, amire nem árt odafigyelni, az a fürdés. Tudtad, hogyha Magyarországon mindenki igyekezne leredukálni a fürdések számát egy-két alkalomra és helyette zuhanyozna, egy Kis Balatonnyi vízmennyiséget spórolnánk meg? Ennek köszönhetően mintegy 2,5 köbméter vízzel, közel 80 kilowattóra elektromos árammal, illetve 10 köbméter gázzal kevesebb terhelné a számlánkat. Ugye, hogy megéri? Fürödni pedig ugyebár gyertyafény mellett is lehet, ez a módszer egyébként is hangulatosabb, bensőségesebb.

Tipp: Sokat segíthet, ha nyaranta kerti zuhanyt állítunk fel. Roppant praktikus, mivel a hordóban található vizet estére felmelegíti a nap, így a bojler sem fogyaszt annyit, mint általában. Így nem csak a vízzel, hanem az árammal is spórolunk.
 
Reméljük, ezek után mindenki jobban vigyáz majd rá.

N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése